وسایل آزمایشگاه شیمی


وسایل آزمایشگاه شیمی

لیست کامل و ضروری از لوازم آزمایشگاه شیمی به همراه کابردهای هریک که به هنگام کار در آزمایشگاه شیمی باید اطلاع دقیقی از آنها داشته باشید.


پخش آنلاین ویدئو

به هنگام کار در آزمایشگاه شیمی و انجام واکنش‌های شیمیایی، نیاز داریم تا لوازم آزمایشگاه را به خوبی بشناسیم و هر یک را به درستی بکار بگیریم. در این آموزش قصد داریم تا لیست کاملی از ابزارها و لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز در آزمایشگاه شیمی را مورد بررسی قرار دهیم. علاوه بر این، برای آشنایی با لوازم آزمایشگاه زیست، می‌توانید مطلب «آزمایشگاه زیست — لوازم و تجهیزات — لیست کامل» را مطالعه کنید.

فیلم آموزشی لوازم آزمایشگاه شیمی

لوازم آزمایشگاه و تجهیزات ایمنی

اولین قانون در آزمایشگاه شیمی، حفظ ایمنی است. در برخی موارد، افراد با رعایت نکردن مسائل ایمنی،‌ خود و اطرافیان را به خطر می‌اندازند. با تبعیت از دستورالعمل‌های ایمنی در آزمایشگاه شیمی، می‌توان از بروز خطرات بسیاری جلوگیری کرد.

استفاده از عینک ایمنی در آزمایشگاه‌های شیمی الزامی است. عدم استفاده از عینک ایمنی سبب التهاب چشم‌ها و در مواردی نابینایی می‌شود چراکه به هنگام کار با اسید و انتقال آن به ظروف دیگر، ممکن است قطراتی از آن به چشم برخورد کند که نابینایی را به همراه خواهد داشت. در مواردی که احتمال کار با مواد خورنده آزمایشگاهی وجود دارد، استفاده از دستکش لاتکس توصیه می‌شود.

همچنین استفاده از روپوش آزمایشگاه برای حفاظت در برابر پاشیده شدن مایعات اسیدی و بازی، از لوازم ضروری آزمایشگاه شیمی به شمار می‌رود. اگرچه پوشیدن کفش ایمنی ضروری نیست، اما باید از پوشیدن کفش‌های رو باز مانند صندل، دوری کرد.

بِشر

«بشر» (Beake )، معمول‌ترین ظرف بین لوازم آزمایشگاه شیمی است. برای مخلوط کردن، هم زدن و حرارت دادن مواد شیمیایی، از بشر استفاده می‌شود. برای سادگی انتقال مایعات، بشرها دارای لبه‌های خمیده هستند. اگرچه این وسیله برای اندازه‌گیری حجم بکار نمی‌روند اما به صورت مدرج و در اندازه‌های مختلف در آزمایشگاه‌های شیمی وجود دارند.

به دلیل لبه خمیده بشرها، این ظروف بدون درب هستند. برای جلوگیری از آلودگی مواد داخل آنها یا پاشیده شدن، از شیشه ساعت به عنوان درب این ظروف استفاده می‌شود.

 ارلن

در نام‌گذاری ارلن یا «ارلن مایر» (E le meye Flask)، از نام مخترع آن بهره گرفته‌اند. این ظرف دارای دهانه‌ای باریک است که خطر پاشیده شدن قطرات مایع را به هنگام هم زدن یا تکان دادن کاهش می‌دهد. ارلن به سادگی به پایه متصل می‌شود و می‌توان از آن برای گرم کردن و تکان دادن محلول‌ها استفاده کرد. ارلن مدرج برای برداشتن حجم مشخصی از مایعات کاربرد دارد. البته همانطور که در خصوص بشر مطرح شد، ارلن مدرج نیز روش دقیقی برای سنجش حجمی نیست و حجم را به طور حدودی مشخص می‌کند.

ذکر این نکته ضروری است که اگر روی ارلن درپوشی قرار دادید، به هیچ عنوان آن را حرارت ندهید، چراکه سبب افزایش فشار و در نهایت خرد شدن ظرف می‌شود.

ارلن بوخنر

«ارلن بوخنر» (Büch e Flask) یا ارلن تخلیه، همانند ارلن معمولی است با این تفاوت که یک لوله موسوم به لوله تخلیه در بالای آن قرار دارد که در انتهای خود دارای امکانی برای متصل شدن نوعی پمپ موسوم به پمپ خلآ است. این نوع از لوازم آزمایشگاه به طور معمول برای فیلتر کردن نمونه‌ها استفاده می‌شوند.

بالن فلورانس

«بالن فلورانس» (Flo e ce Flask)، یک ظرف ته‌گرد شامل دهانه باریک و بلند است. این ظرف برای نگهداری، حرارت دادن و هم‌زدن مایعات بکار می‌رود. به دلیل ساختار این ظرف، می‌توان از درپوش‌های شیشه‌ای برای نگهداری مایعات استفاده کرد.

همانند ارلن و به دلیل احتمال شکستن شیشه، بالن فلورانس را نباید با درپوش حرارت داد.

لوله آزمایش

«لوله آزمایش» (Tes Tubes)، لوله‌ای شیشه‌ای با انتهای گرد برای نگهداری نمونه با حجم کم است. از لوله آزمایش برای بررسی‌های کیفی نمونه‌ها و مقایسه آنها استفاده می‌شود. این لوازم آزمایشگاه، بیشتر در آزمایشگاه‌های بیوشیمی به چشم می‌خورد چراکه در آن‌ها، مقایسه و بررسی تعداد زیادی از نمونه‌ها انجام می‌گیرد. لوله‌های آزمایش به سادگی با استفاده از درپوش‌های لاستیکی مهر و موم می‌شوند.

به طور معمول، برای نگهداری این نوع از لوازم آزمایشگاه، از قفسه‌های مخصوص استفاده می‌شود. در مورادی که لمس لوله‌های آزمایشگاهی خطرناک است، برای جابجایی آنها از انبرک‌های مخصوص این کار بهره می‌گیرند.

با توجه به اهمیت آشنایی با نحوه تهیه محلول‌ها در آزمایشگاه، فرادرس اقدام به انتشار کرده که لینک آن در ادامه آورده شده است.

شیشه ساعت

«شیشه ساعت» (Wa ch Glasses)، ابزارهای شیشه‌ای لنز مانندی هستند که برای نگهداری مقادیر بسیار کمی از مواد جامد و مایع بکار می‌روند. در آزمایش‌هایی که با تبخیر همراه است به عنوان درپوش ظروف استفاده می‌شود.

بوته چینی

«بوته چینی» (C ucible) برای حرارت دادن مواد در دماهای بالا کاربرد دارد.

قیف

«قیف» (Fu el) در آزمایشگاه، همانند بسیاری از قیف‌های دیگر است با این تفاوت که به منظور کار با لوازم آزمایشگاه تولید شده است. قیف‌ها برای انتقال سریع مایعات به ظروف مختلف کاربرد دارند. قیف‌های آزمایشگاهی در شکل‌های لوله بلند و لوله کوتاه تولید و به صورت پلاستیکی یا شیشه‌ای عرضه می‌شوند. این قیف‌ها بر اساس نوع مایعی که در آن‌ها ریخته می‌شود، در اندازه‌های مختلف خریداری می‌شوند.

استوانه مدرج

ابزار اصلی سنجش حجم مایعات در لوازم آزمایشگاه شیمی، «استوانه مدرج» (G adua ed Cyli de s) است. این وسایل در اندازه‌های مختلف تولید و عرضه می‌شوند. هرقدر قطر استوانه‌ها کمتر باشد، به منظور سنجش حجمی دقیق‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرند. مایعات در انتهای استوانه مدرج (مِزور) دارای کمی انحنا هستند که به هنگام خوانش مقدار سنجش حجمی، این مورد مشهود است و به آن «کوژی سطح مایع» (Me iscus) می‌گویند.

توصیه‌هایی برای سنجش حجمی با لوازم آزمایشگاه

استوانه مدرج یا دیگر لوازم آزمایشگاه که برای سنجش مایعات استفاده می‌کنید را در یک سطح صاف و همتراز با چشم خود قرار دهید. مایع درون استوانه مدرج شکلی هلال مانند به خود می‌گیرد که در مرکز،‌ ارتفاع آن کمتر و در دیواره‌های استوانه بیشتر است. برای قرائت صحیح،‌ پایین‌ترین ارتفاع را به عنوان محل سنجش قرار دهید.

بالن‌ حجمی

«بالون حجمی» (Volume ic Flask)،‌ یک بالن ته‌ صاف با دهانه بلند است. از این بالن‌ها برای سنجش دقیق میزان حجم یک مایع استفاده می‌شود. این بالون‌ها در دهانه خود دارای یک خط نشان هستند که میزان مورد نیاز مایع برای رسیدن به حجم آن بالون را نشان می‌دهد. برای سنجش دقیق حجمی، باید نکاتی که در خصوص استوانه مدرج ذکر شد مد نظر قرار بگیرند، یعنی پایین‌ترین سطح مایع در خط نشان به عنوان مرجع سنجش در نظر گرفته شود. «بالون ژوژه» نام دیگری است که برای این دسته از لوازم آزمایشگاه استفاده می‌شود.

بالن ته گرد

از «بالون ته‌گرد» (Rou d Bo om Flask) برای حرارت دادن، تقطیر و نگهداری مایعات استفاده می‌شود. گرد بودن انتهای این بالون‌ها عاملی است تا مایع در داخل آن به طور یکنواخت حرارت ببیند. به همین دلیل از بالون‌های ته‌گرد برای فرآیندهای حرارتی مثل تقطیر بیشتر استفاده می‌شود. همچنین این شکل از بالون‌ها مقاومت بیشتری در مقابل شکستن تحت شرایط خلا دارند.

بالن تقطیر

بالون تقطیر مشابه بالون ته گرد به همراه یک لوله باریک در دهانه آن است. از این بالون به منظور تقطیر مایعات بر اساس نقطه جوش استفاده می‌شود.

قطره چکان

«قطره چکان» (D oppe s) شامل یک لوله شیشه‌ای باریک است که در بالای آن حبابی لاستیکی قرار دارد. این حباب وظیفه مکش مایعات به داخل لوله قطره‌ چکان را بر عهده دارد. همچنین بوسیله آن می‌توان مایعات را کم کم به محلول‌ها اضافه کرد. قطره چکان در آزمایش‌های تیتراسیون، بسیار پر کاربرد است.

دسیکاتور

«دسیکاتور» (Desicca o ) یا دکانتور محفظه‌ای عایق برای نگهداری موادی مانند کبالت (III) کلرید با فرمول $$(C O Cl _2 )$$ است. در داخل دسیکاتور، موادی به نام «دسیکانت» (Desicca s) وجود دارد که از جذب رطوبت توسط ماده‌ی نگهداری شده جلوگیری می‌کند. با توجه به اینکه با باز شدن درب دسیکاتور، ماده موجود در آن در معرض هوا قرار می‌گیرد، از این وسیله در نگهداری موادی – مانند فلزات قلیایی – که به سرعت با هوا واکنش می‌دهند استفاده نمی‌شود.

پیپت

از پیپت‌ها برای اندازه‌گیری دقیق حجم یک مایع و انتقال آن به ظرف دیگر استفاده می‌شود. پیپت‌ها انواع مختلفی دارند. پیپت مدرج و پیپت حبابدار، دو نوع پرکاربرد از این لوازم آزمایشگاهی هستند. انواع دیگر آن عبارتند از:

لازم به ذکر است که برای پر کردن پیپت از «پوآر» یا «پیپت پر کن» (Pipe e Fille ) استفاده می‌شود.

بورت

بورت یک لوله شیشه‌ای و از بالا بسته است. بورت‌ها در پایین خود دارای یک شیر کنترل هستند تا میزان مایعات آزاد شده از پایین قابل کنترل باشد. بورت‌ها به طور معمول در آزمایشگاه به همراه پایه و گیره مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای سنجش میزان حجم اضافه شده از یک بورت، باید مقدار اولیه در آن و مقدار نهایی را در محلی یادداشت و در انتها از یکدیگر کسر کنید. برای خوانش دقیق هم مانند موارد بالا، از پایین‌ترین سطح مایع در لوله استفاده کنید.

پایه و گیره

از «پایه» (S a d a d Clamps) برای نگهداشتن بورت،‌ بشر،‌ بالون‌ها، بوته چینی و … در بالای ظروف یا بالای چراغ بونزن استفاده می‌شود.

همواره سعی کنید که لوازم آزمایشگاه را به خوبی به پایه متصل کنید. در اتصال ابزار شیشه‌ای مراقب شکستن آنها باشید و گیره را در اطراف آنها زیاد سفت نکنید. برای استفاده از حلقه متصل به پایه، ابزارهای دیگری نیز مورد نیاز هستند. به طور مثال توری فلزی در اطرف حلقه سبب توزیع یکنواخت حرارت در دیواره‌های بشر می‌شود. در نهایت سعی کنید که تمامی ابزارهای متصل به هم، تراز باشند.

انبرک

«انبرک‌ها» (To gs a d Fo ceps)، برای گرفتن وسایلی بکار می‌روند که حمل و لمس آنها با دست خطرناک است. انبرک‌های مخصوصی برای حمل بشر یا لوله‌های آزمایش تولید شده‌اند. از پنس نیز برای حمل و انتقال ذرات بسیار کوچک بهره می‌گیرند.

اسپاتول

از اسپاتول (قاشقک)، برای برداشتن مواد شیمیایی از ظروف خود استفاده می‌شود.

دماسنج

«دماسنج آزمایشگاهی» (Labo a o y The mome e ) برای سنجش دمای مایعات بکار می‌رود. این دماسنج‌ها می‌توانند به صورت شیشه‌ای یا از ترموکوپل ساخته شده باشند.

چراغ بونزن

چراغ بونزن (Bu se Bu e )، دستگاهی مکانیکی برای ایجاد شعله است. برای این منظور معمولا یک شلنگ گاز از کپسول به چراغ بونزن وصل می‌شود. چراغ بونزن شامل دو شیر تنظیم هوا و گاز است که برای کنترل شعله، این دو شیر باید به میزان مناسب تنظیم شوند. برای روشن کردن این وسیله باید از فندک یا کبریت استفاده کرد.

ترازو

«ترازوی آزمایشگاهی» (Bala ce) در وزن‌ کردن مواد شیمیایی کاربرد دارد. مواد شیمیایی هیچ‌گاه مستقیم روی ترازو قرار نمی‌گیرند و همیشه با وسایلی همچون شیشه ساعت حمل و وزن می‌شوند. ترازوهای آزمایشگاهی را نباید حرکت داد زیرا برای محلی که قرار دارند کالیبره شده‌اند. برای وزن کردن مواد، ابتدا باید ظرف خالی را روی ترازو قرار دهید و دکمه (Ze o) یا (Ta e) را فشار دهید. با این کار وزن ترازو صفر می‌شود و در حقیقت نیازی به تصحیح وزن ظرف ندارید. بعد از صفر کردن وزن،‌ ماده مورد نظر را روی شیشه ساعت بریزید و وزن کنید. فراموش نکنید که برای اضافه کردن مواد به ظرف،‌ حتما آن را از روی ترازو بردارید. با توجه به اینکه دقت این ترازوها زیاد است، جریان هوا و گرد و غبار بر میزان دقت آن تاثیرگذار هستند و همیشه ترازو باید بدون گرد و غبار و دور از جریان هوا باشد.

معرفی فیلم آموزش محلول ‌سازی در آزمایشگاه

از آن‌جایی که در علم شیمی، آشنایی با نحوه محلول‌سازی در آزمایشگاه برای پیشبرد اهداف مختلف و بررسی صحیح نتایج آزمایشات، اهمیت بسیاری دارد، فرادرس اقدام به انتشار دوره ویدیویی تحت عنوان «آموزش محلول‌سازی در آزمایشگاه» کرده است. این دوره آموزشی، در ۸ فصل به بررسی روش تهیه محلول در آزمایشگاه می‌پردازد. در فصل اول، مفاهیم پایه همچون تعریف‌ها و همچنین، روش استفاده از استوکیومتری در محاسبات، مورد بررسی قرار می‌گیرد. لوازم آزمایشگاه و دانستنی‌های مهم در خصوص آزمایشگاه را در فصل دوم می‌آموزیم.

محلول‌سازی از ترکیبات جامد نمک‌های معدنی، محلول‌سازی از اسیدهای تجاری، روش تهیه محلول بازی و محلول بافر، دستورالعمل ساخت معرف‌های پرکاربرد و مفاهیم پیشرفته در محلول‌سازی، از جمله مواردی هستند که در این دوره ویدیویی بیان می‌شوند.

پیست

از «پیسِت» (Wash Bo le) یا آبفشان برای شستشوی لوازم آزمایشگاهی همچون لوله‌های آزمایش و بالون‌های ته‌گرد استفاده می‌شود. عملکرد این بالون‌ها به صورت فشاری است، یعنی بعد از پرکردن آن‌ها،‌ با فشار دادن بطری،‌ از لوله متصل به آن، مایع با فشار خارج می‌شود که برای شستشوی ظروف بکار رود. از پیست در مواردی برای انتقال مایعات نیز بهره می‌گیرند.

کدهای رنگی مختلفی برای نشان دادن نوع مایع داخل پیست مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور مثال رنگ قرمز برای استون، سفید برای اتانول یا «سدیم هیپوکلریت» $$Na Cl O$$، سبز برای متانول،‌ زرد برای «ایزو-پروپانول» $$(C H _3 C H O H C H _ 3)$$ و آبی برای آب مقطر استفاده می‌شود.

لازم به ذکر است که لوازم آزمایشگاه شیمی ممکن است شامل اقلامی بیش از موارد ذکر شده در بالا باشند اما لوازم اصلی و ضروری در هر آزمایشگاه در این مطلب معرفی شدند.

اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزش‌های زیر نیز به شما پیشنهاد می‌شوند:

سهیل بحر کاظمی ( )

«سهیل بحرکاظمی» دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی نفت از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران است. به عکاسی و شیمی آلی علاقه دارد و تا امروز تولید مطالب متنوعی از مجله فرادرس را در حوزه‌های شیمی، هنر و بازاریابی به عهده داشته است. او اکنون به عنوان دبیر ارشد مجله علمی-آموزشی فرادرس فعالیت می‌کند.

وسايل آزمايشگاهی کدامند؟ چه کاربردی دارند؟

علوم پایه

این مقاله شامل اطلاعات مفید و کاربردی درباره کاربرد وسايل آزمايشگاهی و موارد مصرف گوناگون آن ها است. همچنین اگر تصمیم به خرید وسايل آزمايشگاهی دارید، برای آگاهی یافتن از قیمت خرید و فروش وسايل آزمايشگاهی در بازار این وسایل می‌توانید از لیست پیشنهادی فروشندگان وسايل آزمايشگاهی در انتهای مقاله استفاده نمایید. نرخ ارز و شرکت تولیدکننده به طور کلی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت وسايل آزمايشگاهی هستند. لازم به ذکر است لیست فروشندگان پیشنهادی در پایان مقاله، همواره با اسامی معتبرترین شرکت‌های خوشنام و با سابقه فعال در زمینه فروش وسايل آزمايشگاهی به روزرسانی می‌شود.

برای کار و فعالیت در یک آزمایشگاه شیمی ضروری است که با کاربرد هر یک از وسایل و تجهیزات موجود در آزمایشگاه آشنا باشید.

در این مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک، به معرفی اجمالی برخی از ابزار، لوازم و وسايل آزمايشگاهی شیشه ای معمول در آزمايشگاه های شيمی پرداخته می شود. همچنین موارد کاربرد آنها را بررسی خواهیم کرد. لطفا با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

لیست وسایل آزمایشگاهی علوم هفتم

به طور فهرست وار می توان لیستی از لوازم آزمایشگاهی که در آزمایشگاه علوم پایه هفتم مورد استفاده است را نام برد. این وسایل عبارتند از:

قیف

لوله آزمایش

برس لوله یا لوله شور

جالوله ای آزمایش

لوله گیر

بشر یا لیوان آزمایشگاهی

قیف جدا کننده یا دکانتور

شیشه ساعت

بوته ی چینی

دسیکاتور (خشک کن)

کپسول گازی

چراغ بونزن (چراغ گازی)

چراغ الکلی

قاشقک

پی ست یا آبفشان

همزن شیشه ای

هاون چینی

بورت

بالن ته گرد و بالن ته صاف

پی پیت

استوانه ی مدرج یا مزور

گیلاس مدرج

قطره چکان

بالن حجم سنجی یا بالن ژوژه

مبرد یا سرد کننده

گیره ی حلقه ای

ظرف پلیت

بالن تقطیر یا بالن با لوله ی جانبی

میله، پایه و گیره

سه پایه و توری نسوز

پنس

کاغذ صافی

هود آزمایشگاهی

لوله ی رابط و …

کاربرد وسایل آزمایشگاهی

کاربرد وسایل آزمایشگاهی چیست؟ در ادامه به بررسی کاربرد هریک از وسایل آزمایشگاهی می پردازیم. لوازم و وسایل معمولی آزمايشگاه شیمی كه بیشتر با آنها سرو كار داريد را می توان بر اساس جنس در دسته های جداگانه بررسی نمود. این تقسیم بندی عبارت است از :

در این مقاله به بررسی و آشنایی با وسايل آزمايشگاهی از جنس شيشه و پيركس می پردازیم.

لوله آزمايش

لوله های آزمايش (Tes Tubes) را از جنس شيشه (پیرکس) يا پلاستيك شفاف (مانند پلی استايرن يا پلی پروپيلن) می سازند. اين وسيله به صورت ته گرد ساخته می شود تا در برابر گرمای مستقیم آتش، نشکند. لوله آزمايش معمولا برای بررسی‌ کیفی نمونه ‌ها و مقایسه آنها با یکدیگر، نگه داری، تركيب كردن و گرم كردن مواد شيميايی مايع يا جامد در مقادير كم استفاده می گردد. این لوله‌ ها به آسانی با استفاده از درپوش ‌های پلاستیکی بسته می‌ شوند. در واقع از نوع درپوش دار آن می توان به راحتی برای نگهداری مواد استفاده کرد.

بشر 

بشر (Beake ) یا لیوان آزمایشگاهی معمول ‌ترین ظرف بین وسايل آزمايشگاهی شیمی می باشد. در واقع این ظرف وسیله ای استوانه ای شکل با کف تخت می باشد که در اندازه های مختلف از جنس شیشه و یا پلاستیک ساخته می شود. این وسیله معمولا به صورت مدرج در آزمایشگاه‌ شیمی وجود دارد. توجه داشته باشید که بشر ها بدون درب می باشند، بنابراین عموما از شیشه ساعت به عنوان درب این ظروف بهره می برند. از بشر برای برداشتن حجم تقریبی از مایعات، حرارت دادن، جوشاندن و یا گرم کردن محلول ها، تهیه محلول ها و انتقال آنها و همچنین حل کردن مواد استفاده می کنند.

بالن

بالن (Flask) دسته ای از وسایل آزمایشگاهی است که در اندازه های مختلف از جنس شیشه و یا پلاستیک ساخته می شود. به طور کلی بالن ها جزء ابزارهای دقیق آزمایشگاه می باشند، بنابراین بهتر است که برای محلول سازی از این وسیله استفاده نمایید. در واقع خط نشانه حلقوی که بر روی قسمتی از گردن آن قرار دارد، حجم دقيق بالن را مشخص می کند.

از انواع مختلف این وسیله برای کاربرد های متفاوت استفاده می شود. به عنوان مثال، بالن ته گرد (Rou d-bo om flask) که توانایی تحمل حرارت های بسیار بالا رادارد در تقطیر، رفلکس کردن و گرم کردن محلول ها مورد استفاده قرار می گیرد. بالن ته صاف (Fla -bo om flask)، که توانایی تحمل حرارت های بالا را ندارد، اما برای ایستادن روی توری نسوز یا بر روی میز نیازی به گیره ندارد.

بالن فلورانس (Flo e ce Flask) یکی دیگر از انواع بالن های آزمایشگاهی می باشد که بیشترین استفاده را در نگه داشتن مایعات در آزمایشگاه دارد. این بالن یک ظرف ته‌ گرد یا ته صاف با دهانه باریک و بلند می باشد. از طرفی این وسیله چون برای تقطیر و یا تعیین نقطه جوش استفاده می شود، بنابراین از شیشه هایی با کلفتی مختلف تهیه می شوند.

بالن چند دهانه که معمولا در آزمایش هایی که به صورت همزمان چند ماده وارد می شوند و یک ماده دیگر را از دهانه آخر آن خارج می کنند، کاربرد دارد. بالن تقطیری (Dis illa io balloo s) یا بالن با لوله جانبی که در واقع شبیه بالن ته گرد است، در حالیکه در گردن آن یک لوله جانبی تو خالی و باریک قرار دارد که محل خروج مواد گازی می باشد.

نکته

بالن حجم سنجی، بالن اندازه گیری یا بالن ژوژه (Volume ic flask o Measu i g flask o G adua ed Flask) که از نوع بالن های ته صاف می باشد و در ابعاد و اندازه های مختلف وجود دارد. این ظرف دارای درب مخصوص بوده، بنابراین برای نگهداری از محلول ها استفاده می شود. این بالن همچنین برای تهیه دقیق محلول با غلظت معین، محلول سازی، به حجم رساندن یک محلول و رقيق سازی آنها نیز بکار می رود.

ارلن

ارلن مایر (Co ic Flask – E le meye ) یک ظرف مخروطی شکل با گردنی نسبتا باریک می باشد. این وسیله آزمایشگاهی در حجم های مختلف و در دو شکل ساده یا مدرج ساخته شده است. از ارلن برای استفاده در کارهای گوناگونی مانند برداشتن حجم تقریبی از مایعات، انتقال، نگه داری، مخلوط کردن، حرارت دادن و یا گرم کردن آنها و همچنین برای هم زدن مخلوط ها استفاده می کنند.

علاوه بر آن ارلن به عنوان جمع کننده محصول تقطیر در هنگام عمل تقطیر، انجام عملیات تیتراسیون، صاف کردن و یا رسوب گیری محلول ها و همچنین جمع کننده مایع خارج شده از قیف جدا کننده در هنگام استخراج نیز کاربرد دارد.

ارلن تخلیه نوعی ارلن می باشد که در آن، لوله جانبی ارلن به وسیله لوله لاستیکی به پمپ خلا وصل می شود.

استوانه مدرج

مزور یا استوانه مدرج (G adua ed Cyli de ) ابزار اصلی برای سنجش حجم مایعات (به ویژه محلول های خطرناک) و انتقال آنها در وسایل آزمایشگاهی شیمی می باشد. استوانه مدرج در اندازه ‌های مختلف ساخته و عرضه می ‌شود. حال هر چه قطر استوانه مورد استفاده کوچکتر باشد، برای سنجش حجمی دقیق‌ تر مورد استفاده قرار می ‌گیرند. توجه داشته باشید که درجه بندی آنها از پایین شروع می شود.

گیلاس مدرج

گیلاس مدرج (Co ical measu e) یکی از وسايل آزمايشگاهی شیمی است که امروزه نسبتا استفاده از آن منسوخ شده است. این وسیله برای تعیین حجم مایعات، برداشتن حجم معینی از مایعات برای پر کردن بورت و یا استوانه مدرج بکار می رود.

بورت

بورت (Bu e e) یکی دیگر از وسايل آزمايشگاهی شیمی است که برای اندازه گیری، اضافه کردن و برداشتن حجم دقیقی از مایعات به خصوص برای انجام عملیات تیتراسیون به کار می رود. این وسیله به دو دسته بورت حجمی و بورت پیستونی یا دیجیتال تقسیم می شود. بورت های پیستونی نیز خود به دو نوع دستی و یا اتوماتیک تقسیم بندی می شوند. بورت ها معمولا از جنس شیشه اند اما می توانند پلاستیکی نیز باشند.

توجه داشته باشید که در انتهای زیری بورت حجمی، شیری نصب شده است که در واقع برای خارج شدن محلول می باشد. معمولا بورت حجمی بر حسب میلی لیتر درجه بندی می شود، علاوه بر آن، هر میلی لیتر نیز به ده قسمت برابر تقسیم شده است.

پيپت

پيپت (Pipe e) وسیله ای آزمایشگاهی به شکل لوله ای باریک و بلند می باشد. پیپت ها نیز معمولا از جنس شیشه اند اما می توانند پلاستیکی نیز باشند. این وسیله در انواع و حجم های مختلف ساخته شده است مانند پیپت حبابدار، پیپت ساده، پیپت پاستور،  پیپت مدل سرولوژی، پیپت ملانژور، میکروپیپت و پیپت مور. متداول ترین نوع آن پیپت حباب دار (پیپت ژوژه) و پیپت ساده می باشد.

پیپت ساده همانند بورت درجه بندی شده است، در حالیکه در وسط پیپت حبابدار مخزنی وجود دارد که گنجایش پیپت روی آن ثبت شده است. لازم به ذکر است که در بالای حباب در قسمت باریک لوله یک خط نشانه وجود دارد که باید پیپت حبابدار را تا این خط نشانه پر کرد. در آزمايشگاه های مجهز مانند تشخيص طبی که آزمايش های دقيقتری انجام می دهند از پيپت اتوماتيک استفاده می کنند.

شيشه ساعت

شيشه ساعت (Wa ch Glass) ابزاری لنز مانند و شبيه شيشه ساعت می باشد که در اندازه های متفاوت ساخته شده است. از شيشه ساعت به عنوان درپوش ظروفی چون بشر برای تبخير سريع مايعات و محلول ها استفاده می کنند. علاوه بر آن از اين وسيله برای وزن کردن مواد جامد، انتقال و نگه داری مواد کم و حرارت دادن جهت خشک شدن نيز استفاده می شود.

قيف

قيف (Fu el) یک وسیله آزمایشگاهی مخروطی شکل می باشد که در قسمت پایین و انتهای آن لوله باریک و بلندی با نوک مورب قرار دارد. این وسیله به صورت پلاستیکی یا شیشه ای و در اندازه های مختلف ساخته شده است. در واقع برای انتقال مایعات، مواد پودری یا گرانوله به ظروفی که دهانه باریک دارند مانند ارلن، بالن و یا بورت کاربرد دارد. از طرفی با گذاشتن کاغذ صافی در قسمت مخروطی قیف، می توان از آن برای انجام عملیات صاف کردن محلول ها و یا رسوب گیری از آنها استفاده کرد.

قیف جدا کننده

قیف جدا کننده يا دكانتور (Sepa a o y fu el) یکی از وسايل آزمايشگاهی است که مایعات را بر اساس دانسیته از یکدیگر جدا می‌ کند. این وسیله در ابعاد و اندازه های مختلف ساخته شده است.

به عنوان مثال اگر مخلوط مواد آلی و آبی را که با یکدیگر قاطی نمی شوند در مخزن قیف جدا کننده بريزيد، مواد در داخل اين ظرف بر اساس چگالی جدا مي شوند. در واقع ماده با چگالی بیشتر در قسمت پایین قیف قرار می گيرد . در این صورت زمانیکه شير زير ظرف را باز کنيد اين مايع به طور کامل از ظرف خارج می شود.

دسيكاتور

دسيكاتور (Desica o ) یا دکانتور محفظه ‌ای یک  ظرف شيشه ای شبيه به قابلمه می باشد. از دسيكاتور معمولا برای خشک کردن مواد یا رسوبات و همچنین حفاظت از خطر جذب گازها به وسیله مواد استفاده می شود. این ظرف نیز مانند سایر وسایل آزمایشگاهی در سایز و اندازه های مختلف به بازار عرضه شده است.

این ظرف از دو قسمت تشکیل شده است. در قسمت پایین آن جسم جاذب الرطوبه ای ( مانند کلرید کلسیم بی آب، آهک، اسید سولفوریک غلیظ و یا اکسید فسفر) وجود دارد تا هوای داخل را خشک کند. قسمت بالای دسيكاتور که به وسیله یک صفحه مشبک از بخش پایین جدا شده است و در واقع محل قرار دادن بوته یا کپسول می باشد تا سرد شوند.

همزن شیشه ای

ميله شيشه ‌ای – بهم‌ زن (S i i g od) يا آژيتاتور در واقع یک ميله شيشه ای توپر می باشد. این میله جهت مخلوط كردن محلول ها، همزدن آنها، يكنواخت كردن گرمای يك محل و یا ريختن مخلوط بر روی كاغذ صافی استفاده می شود.

مبرد

مبرد (Co de se ) یا سرد کننده یک از وسايل آزمايشگاهی است که شامل دو لوله می باشد. يكی از دو لوله داخلی و لوله دیگر خارجی است كه در واقع لوله خارجی، لوله داخلی را در برگرفته است. از طرفی بين دیواره خارجی لوله داخلی و دیواره داخلی لوله خارجی فاصله برای عبور مايع سرد كننده که معمولا آب سرد است وجود دارد. توجه داشته باشید که بر اساس نیاز و استفاده ممكن است يكی از اين دو لوله داخلی یا خارجی مارپيچ باشد.

این وسیله برای سرد کردن بخار بوجود آمده از تبخیر مایعات کاربرد دارد که بر روی دستگاه تقطیر در آزمایشگاه بسته می شود.

ظروف نگهداری مواد

ظروف نگهداری مواد (Reage Bo le) یا بطری های مواد شیمیایی در واقع ظروف شیشه ای درب داری هستند که برای نگهداری مواد در آزمايشگاه و همچنین جلوگیری از فاسد شدن آنها استفاده می شوند. در صورتی که كه مواد شیمیایی مورد نظر حساس به نور باشند بایستی از ظروف شيشه ای رنگي تيره (معمولا قهوه ای تيره) استفاده می كنند.

رابط يا لوله های تعديل

رابط يا لوله های تعديل (Adap e s) در واقع قطعات شيشه ای می باشند كه برای اتصال سایر وسايل شيشه ای مختلف به يكديگر بکار می روند. مثلا برای تهیه آب مقطر بالن، مبرد و سایر قطعات به وسیله رابط های شیشه ای به هم متصل می شوند.

قطره چکان

قطره چکان (D oppe s) وسیله ای شيشه ای يا پلاستيكی است که برای اضافه کردن چند قطره از معرف های شیمیایی (به ویژه در انجام عملیات تیتراسیون) یا افزودن محلول های غلیظ به مواد و سایر محلول ها بکار برده می شود.

این وسیله از دو قسمت لوله شیشه ‌ای باریک و سر مخصوص تشکیل شده است. تعدادی از انواع آن تیره رنگ به بازار عرضه شده اند. توجه داشته باشید که استفاده از مدل شیشه ای قطره چکان در آزمایشگاه های شیمی رایج تر است.

لوله مویین

یکی از وسايل آزمايشگاهی بسیار کوچک و نی مانند شیشه ای لوله مویین (Capilla y ube) می باشد که برای انجام آزمایشات تعیین نقاط ذوب و جوش نمونه ها به روش میکرو استفاده می گردد.

لوله U شكل

این لوله U شكل (U-Tube) در واقع لوله های شیشه ای U شکلی می باشند که در قطر و اندازه های مختلف ساخته شده اند. از این وسیله برای محاسبه فشار استفاده می کنند.

ظرف پتری

ظرف پتری یا پلیت (Pe i dish) در واقع یک ظرف بشقاب مانند با عمقی کم و دردار می باشد که برای نگه داری محلول ها و نمونه های میکروبی استفاده می شود. این ظرف می تواند از جنس شیشه یا پلاستیک ساخته شود.

وسایل آزمایشگاهی

وسایل آزمایشگاهی در انواع مختلف موجود هستند و بر اساس نوع آزمایش در آزمایشگاه های پزشکی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. بالن، ارلن، پیپت، استوانه مدرج،پیپت، قیف، ترازو و غیره برخی از انواع وسایل مورد استفاده از در آزمایشگاه ها هستند. کاربرد این وسیله ها نیاز به تخصص دارد و حتما قبل از استفاده باید در کاربرد آنها مهارت لازم را به دست بیاورید.

وسایل آزمایشگاهی به انگلیسی

وسایل آزمایشگاهی به انگلیسی اسامی مختلفی دارند و برای بیشتر آنها معادل فارسی وجود ندارد. مثلا ارلن، بورت، پیپت و غیره اسامی انگلیسی هستند که در همه آزمایشگاه ها از آنها استفاده می شود.

وسایل آزمایشگاهی شیمی

لوازم آزمایشگاهی شیمی بسیار متنوع هستند و برای مقاصد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. وسایل آزمایشگاه شیمی شامل قیف جداکننده، بورت، پیپت، پیست، بالن حجمی، مزور، بشر، بالن تقطیر و غیره برخی از این وسایل هستند.

مسابقات آزمایشگاهی جشنواره نوجوان خوارزمی

مسابقات آزمایشگاهی جشنواره نوجوان خوارزمی از دسته مسابقاتی است که در رابطه با فعالیت های آزمایشگاهی دانش آموزان پایه هفتم دوره اول متوسطه و به صورت گروه های دو نفره انجام می شود. این مسابقات به صورت استانی و کشوری برای شناخت استعدادهای برتر برگزار می شود.

قیمت وسایل آزمایشگاهی

قیمت خرید و فروش وسایل آزمایشگاهی برحسب نوع آن ها در بازار متفاوت است و شما می توانید از طریق شرکت های معتبری که در ادامه معرفی می شوند، با بهترین قیمت، اقدام به خرید وسایل آزمایشگاهی مورد نظرتان نمایید. به طور کلی برند شرکت تولیدکننده نیز عامل مهم دیگری در تعیین قیمت وسایل آزمایشگاهی است.

فروش ‌وسایل آزمایشگاهی

شما می‌ توانید برای اطلاع از قیمت خرید و فروش وسایل آزمایشگاهی از لیست فروشندگان پیشنهادی در قسمت بعد استفاده نمایید. این لیست شامل معتبرترین خریداران و فروشندگان وسایل آزمایشگاهی در بازار مواد شیمیایی و تجهیزات مرتبط با آن است. برای آگاهی از اطلاعات تماس، حوزه فعالیت، آدرس، تلفن و سایر کانال های ارتباطی فروشنده موردنظر، تنها کافی است روی گزینه «اطلاعات تماس» کلیک کنید.

خرید وسايل آزمايشگاهی

فروش انواع مواد شیمیایی صنایع غذایی و تجهیزات و لوازم تصفیه آب

وسایل آزمایشگاه شیمی